Planera Barnkalas

Genusperspektiv på presenter

Det är inte bara uppdelningen vuxna sysslor i hemmet, vad föräldrar klär sig (och sin barn) eller undervisningen i skolan ser ut, genusperspektivet finns överallt även i presenter på kalas. Vi ger dig nu tips på att få kunskap inom ämnet och att köpa genusfria presenter till kalasbarnet! 

Vad är genusperspektiv?

genusperspektiv

Att förstå sitt samhälle och den omvärld man lever i är komplicerat och man behöver fler än ett perspektiv för att kunna uppnå förståelse. Det behövs riktas kritik inte bara på vad som sägs utan också vem som säger det och varför just detta sägs. Att se saker ur ett genusperspektiv är att ha ett kritiskt, reflekterande och ifrågansättande förhållningssätt. Den viktigaste frågan är definitivt ”Vilka föreställningar om kön förmedlas medvetet eller omedvetet i texter, bilder, handlingar och åsikter som möter oss?” Ett genusperspektiv kan synliggöra saker som vi tar för givet och utmana de normativa föreställningar om kön som finns inom oss och i samhället. Ett exemepl på en sådan föreställning är den heteronormativa, där det förutsätts att personer av olika kön alltid begär det andra könet sexuellt.

Synpunkter på genusperspektiv:

Som en liten marknadsundersökning visade sig att det är många forum med eller för föräldrar som har åsikter omkring genus, kön och hur man uppfostrar barn inom ämnet och perspektivet. Det här är bara ett par exempel på hur omgivningen vi befinner oss i visar hur den tror eller vill att pojkar och flickor ska vara.

Åse, småbarnsmamma, skriver i forumet ‘ViFöräldrar’: 

”När dagis gav presenter till alla barnen i form av en berlock fick killarna varsin sak som skulle spegla deras intressen: ett favoritdjur, ett instrument osv. Däremot fick alla tjejer en berlock med hjärtan. Här blir det tydligt att pojkarna ses som individer, flickorna som delar av en grupp. Min gudson är sju år och hans lillasyster är fyra år, när lillasyster gjorde samma saker på dagis som brorsan hade gjort tog personalen upp med föräldrarna för att hon var så vild. När föräldrarna undrade vad problemet var så kom personalen fram till att det ju faktiskt inte var ett problem – det bara stack ut lite”.

Kris, skriver i samma debatt:

”Det är ju så urbotat dumt att överhuvudtaget lägga energi på detta! Könsroller är BRA och ska inte göras till något fult för barnen. Jag tycker det är ok att en kille är tuff och en tjej är söt, liksom jag tycker att en kille kan vara söt och en tjej tuff. Men i förskolans värld får pedagogerna inte längre säga så till barnen. Nej, tröja är mjuuuuk eller röööööd eller…. Löjligt!”

Förskola Ekebacken, Högsby skriver i e-boken ”Jämställd förskola”:

”För någon är det svårare att inte låta så manhaftig mot vissa pojkar när de spelar fotboll eller leker med traktorer och bilar i sandlådan. Några har märkt att de ofta uppmärksammar ‘fina’ kläder. Kanske inte bara flickornas medändå… Rent privat när man köper presenter eller annt till sina egna eller andra barn, då märker man tydliga könsmönster.”

Att tänka på när man köper presenter:

Kläder 

På ”pojkavdelingen” är kläderna ofta rymliga och lekvänliga, det kan till och med ha ett mer ”inspirerande” tryck som ‘Go on Adventures’, ‘Be your own hero’ och så vidare. På ”flickavdelningen” är byxorna smalare i benen och riktigt insvängda redan från bebisstorlekarna och här kan tröjorna säga mer som hälsningsfrasen som ‘hey’ men också ‘i am cute’ och ‘pink is great’. Detta ger helt enkelt ett skevt perspektiv på hur man pojkar och flickor ska uppföra sig enligt samhället. Här nedan ser du ett par tips om de kläder som vi anser hade fungerat för både könen och kan spegla barnens egna intressen. Vad som inte heller föredras är märken som visar barnen den irrelevanta betydelsen om status och att anpassa sin egna stil efter trender.

starwarsgenuströja                         playitcoolgenuströja                               varggenuströja

Star Wars-tröja för alla som älskar filmerna!                              Play it Cool tröja, för alla kön!                                                   En tröja för alla djurälskare!

 

Leksaker

I leksaker är det tydliga genusskillnader där man kan vill undvika fordon, vapenliknande föremål och spel som är annonserade för just könet till pojkar. För tjejer vill man helst undvika smink/accessoarer, leksaksugnar alternativt leksaksbarnvagnar med dockor och lika här, olika typer av spel som direkt annonseras till flickor. Istället ska man nog fokusera på något som både könen kan göra, leka med eller socialisera sig. Sport och utrustning för detta kan väl liknas med en pojkig aktivitet men är något som bör presenteras för båda barnen då det inger ett hälsosamt och aktivt liv. Något som är könsneutralt anser vi är djurleksaker, vissa pussel och lego. Aktivt får då barnet också utöva sin kreativitet och skapa en god relation med djur.

världspusselgenuspresent                        legogenuspresent                       minionklockagenuspresenter

Kanske något gammalmodig, men könsneutral.                      Låt barnet vara kreativt med byggstenar.                            Klockor tillhörande seriefigurer, genialt!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *