Planera Barnkalas

Teman och underhållning

Tema

Många vill ha ett barnkalas med ett speciellt tema. Det kan vara allt från en maskerad till mer detaljerade teman som sjörövare eller Star wars, nu på senare tid har vi sett ett oändligt antal kalas med Frozen-tema! Ofta är det födelsedagsbarnet som själv får bestämma och det är väl faktiskt det som blir roligast! För lite äldre barn kan ett disco vara roligt då de får känna sig vuxna när de dansar och har skoj. För mindre barn kan det istället vara roligt att klä ut sig till en prinsessa eller superhjälte, eller varför inte en kombination?

Vill man ha ett annorlunda barnkalas får man fundera lite grann över helheten. Har man möjlighet är det absolut bäst att låta både dekoration och dukning passa till barnkalasets tema, men det är inte alltid helt lätt. Med lite fantasi kan man dock komma väldigt långt och ett enkelt kalas-set med tallrikar, muggar och servetter kan ge dukningen den rätta touchen. Till många teman finns även andra tillbehör som kan ge kalaset det lilla extra, ett tips är att försöka hitta ballonger med rätt tema.

Lekar

Ett barnkalas är inget riktigt barnkalas utan lekar, spel eller andra aktiviteter, om det råder inget tvivel. Frågan är om man skall planera lekarna eller låta barnen sköta det hela, barn har ju utan tvekan en hel del övning i lek. Att låta barnen styra leken är sällan ett problem för dem, men det kan bli väldigt högljutt och stökigt för föräldrarna att ha ett lass barn som springer omkring och leker kull eller liknande, då är det lugnare för all (vuxna) inblandade att istället försöka styra upp en, eller ett par, planerade lekar.

Om man väl bestämt sig för att ha ett par lekar färdiga för barnkalaset, bör man fundera på vilka lekar som känns roligast och som passar bäst i den lokal man valt. Det finns ett flertal bra böcker med massor av lekar, men har man ingen lust att köpa (eller låna på biblioteket) böcker i ämnet kan ni kika in bland våra nyheter där vi kommer uppdatera med olika lekar titt som tätt. Dessa passar barnkalas för alla åldrar. Till vissa lekar krävs det lite tillbehör, men i regel fungerar det utmärkt med de tillbehör man redan har i hemmet. Ett utmärkt alternativ om man vill ha lite lugna lekar är att ha en hörna för pyssel. De flesta barn älskar att pyssla, så det är ett bra tips för att få ner ljudnivån och springet. År man trångbodd eller har många barn på kalaset är detta nästan ett måste, annars blir det väldigt stökigt.

Annan underhållning

Många som planerar ett barnkalas söker någon form av ordnad underhållning till festligheterna, men frågan är vad man skall välja. Skall man hyra in någon, eller skall man kanske klä ut sig själv? Fördelen med att hyra in underhållning är naturligtvis enkelheten. Man beställer och kan sedan glömma bort det till dagen för kalaset, för att sedan få se barnen stormtrivas i sällskap av en professionell entertainer. Nackdelen med att hyra in någon är kostnaden – Det blir rätt fort dyrt med ett barnkalas. Men har man råd är det ofta väldigt populärt och uppskattat.